СВЕТЪТ НА БАРБАРОНИТЕ

„Татко Барба“ (Barbapapa) е името на поредица рисувани детски книжки, комикси и анимационни филмчета за семейството барбарони – причудливи разноцветни същества, които умеят да приемат различни форми.

Идеята на илюстраторите Анет Тизон (Annette Tison) и Талас Тейлър (Talus Taylor) се ражда през 1970 година и книжката им получава висока оценка от британските литературни критици и на Панаира на книгата в Болоня през същата година. Водещи издатели от Франция, Германия, Италия и други страни я включват в каталозите си. Анет и Талас живеят в Париж, когато създават книгата за барбароните и книгите първоначално са били написани на френски език, като barbe à papa буквално означава татковата брада и се ползва за познатия в българския език продукт захарен памук. Сериите са преведени на над 30 езика, като на български – в превод от немски и английски – се появяват през 1986 година, издадени от издателство „Отечество“, с преводачи Елисавета Кузманова и Александър Шурбанов. Първото анимационно филмче за барбароните е създадено през 1975 година. Телевизионната поредица от къси петминутни филмчета е излъчена в повече от 40 страни по света.

Семейство Барба се състои от големия розов Татко Барба, черната Мама Барба и седемте им деца:

·       Барбалала (Barbalala) – зелена, обича музиката

·       Барбалена (Barbalib, Barbotine) – оранжева, обича книгите

·       Барбарела (Barbabelle) – лилава, обича да се гизди

·       Барбарири (Barbazoo, Barbidou) – жълт, обича животните, познава времето

·       Барбадей (Barbabright, Barbibul) – син, обича науката: химия, астрономия, физика

·       Барбадан (Barbabravo, Barbidur) – червен, обича да спортува

·       Барбалячо (Barbabeau, Barbouille) – черен и рошав, обича да рисува

 
В някои от книжките и филмчетата, герои са и момиченцето Лоте и момченцето Щефан (във френската версия: Клодин и Франсоа).

Барбароните са изключително добронамерени. От всяко затруднение намират винаги най-елегантния и миролюбив изход благодарение
на способността си да се преобразяват.