ПОЗНАВАТЕ ЛИ ФРАНКЛИН

Той се изказва забавно, задава умни въпроси и много обича да играе. Той е най-известното, най-сладкото и най-обичано костенурче в целия свят. Той е Франклин и може да брои от едно до десет и обратно – от десет до едно. Той знае всички цветове и можеше да скача на въже само в събота от един до два.

През 2002 година на български излизат първите три книжки от поредицата за Франклин – „Франклин се загуби“, „Бързай, Франклин“ и „Франклин се учи да играе футбол“.

Франклин се появява в далечната 1986 година в Торонто, Канада. Първата история, която Полет Буржоа разказва за него, е „Франклин се страхува от тъмнината“. Появата ѝ на бял свят обаче никак не е лесна. Ръкописът на Полет е отхвърлен от шест издателства, преди редакторите на „КидсКан Прес“ да се заинтересуват от него. След като историята е пренаписана още няколко пъти, илюстраторката Бренда Кларк е натоварена със задачата да даде образ на симпатичното костенурче. „Най-трудно ми беше да измисля как да изглежда Франклин, споделя Бренда. Той е костенурка, но заедно с това играе, тича, храни се, рисува като всяко дете. Той е ту радостен, ту тъжен, ту изплашен… и ми се искаше всички тези емоции да са видими. Направих доста предварителни скици, преди най-накрая да се спра на този Франклин, когото децата познават – хем е истинско костенурче, хем може да ходи на два крака…“ За по-малко от една година от първата книжка са продадени повече от 10 000 копия.

Всяка история носи ясно нравствено послание към децата, без да е назидателна. Съпреживявайки историите на Франклин, децата се учат да бъдат по-добри и да се справят с проблемите и трудностите в своя живот, а това им помага да израснат по-уверени и самостоятелни. Великолепно разказаните истории са и великолепно илюстрирани и превръщат книгите за Франклин в истински другар и верен спътник на децата в израстването им.